Bartele Holtrop van Boer Bart is lastig onder één noemer onder te brengen. In de basis is het een melkveehouderij met een winkel, een restaurant en een speelboerderij. “Wij proberen voedsel te produceren dat bijdraagt aan de gezondheid, lichaam en geest. Het bedrijf staat tot dienst van de winkel en het restaurant en al het andere wordt verkocht aan de fabriek. Een heel dynamisch bedrijf”, zegt eigenaar Bartele Holtrop.
“Bij Maatman vind ik wat wij als bedrijf nodig hebben, en ze schakelen snel op onze vragen. Ik heb mensen nodig die anders denken omdat we een ander bedrijf hebben dan doorsnee.” Anders is bijvoorbeeld dat Boer Bart een eigen financieringsstructuur heeft opgezet. “Dat hebben we gedaan door het organiseren van een crowdfunding. Wij zijn in beginsel een landbouwbedrijf maar de ideeën die we hebben met het uitgeven van obligaties en aandelen, komt uit andere sectoren. Wat ik sterk vind aan Maatman is dat ze meedenken en daarmee ook andere sectoren proberen te vergelijken met de landbouw. Het is heel waardevol voor mij om daar in dit geval met de eigenaar van Maatman, over te sparren. Weten dat ik het goed heb bedacht maar ook tips krijgen van waar op te letten. We hebben mensen nodig die meehelpen de wereld te veranderen. Als je een bedrijf wilt draaien is een up-to-date boekhouding heel belangrijk. Bij Maatman verzorgt Tryntsje onze boekhouding . Zij is daar heel fel in. Ik heb ook niet het idee dat ze bij Maatman zijn overboekt met het aantal klanten dat ze hebben. Waar we bij de vorige accountant soms een half jaar moesten wachten op een rapport, is bij Maatman de reactie veel sneller.”
“Maatman heeft goed nagedacht over hun missie: waar willen we onderscheidend in zijn”, gaat hij verder. “Ze denken op een andere manier mee en dat waardeer ik. Maatman is relatief klein en dat vind ik fijn want landelijk opererende bedrijven zijn vaak nauwelijks te bereiken. Omdat wij een specifiek bedrijf zijn, hebben wij ook specifieke vragen. Wij proberen een boerderij te creëren die duizend jaar kan bestaan. Maar hoe doe je dat in het financiële aspect, in het belasting aspect. Mijn opa is dit bedrijf begonnen, heeft zijn schulden keurig afgelost, mijn vader nam het over, heeft schulden moeten maken en mijn broertje is ook boer geworden. Als je kijkt naar de lastendruk qua schulden, dan slaat dat werkelijk nergens op omdat mijn opa dat ooit al een keer heeft afgelost. Wij zijn dus iets aan het creëren waardoor we daar los van komen zodat die grond die wij bezitten tot aan het duizendste geslacht voor biologische landbouw kan worden gebruikt. Dat zijn wel diepe vragen want is het dan een belegging en is de landbouwvrijstelling dan nog van toepassing et cetera? Dat is een verschil.”
Bartele Holtrop van Boer Bart